Thursday, 16 August 2012

Hanya Tuhan yang lebih tahu ...

Apo punyo bahano yang menimpo ke batu jemalo den ni.  Stress sangat-sangat.  Tambah dengan terlupo makan ubek darah tinggi maso bersahur smlm.  Lagila raso mcm nak pocah kepalo.  Kalau diikutkan dengan paneh baran dan kegheh kepalo ni, maun yo den tumbok muko kau sampai pocah (eheh... mcm la dayo nak buek cam tu) tapi takpo, janji hati den pueh.

Gelora jiwo den ni hanya Tuhan jo yang tahu.  Oden terimo jo apo yang mendatang sobab den ni pon bukan la manusio yang baik dan mulio macam nabi.  Den percayo hidup umpamo roda, dulu den kek ateh, lo nih mungkin den dah penyek kono pijak.  Insyaallah satu hari nanti den akan duduk kek ateh balik... Maso tu den janji den takkan lupo diri dan asal keturunan den.

Tuesday, 14 August 2012

Lagi 4 hari nak raya...

Sejak pindah rumah sendiri, tahun ni mencatatkan sejarah yang tersendiri.  Dah lama jugak keluarga bolah den tak menyambut Hari Raya di Pasir Bosa, hanya di Senawang.  Memang langsung tak rasa nikmat berhari raya.  Paling kesian, anak den yang berumur 5 tahun yang memang clueless pasal raya.  Langsung tak  tahu pasal duit raya.  Maso den kocik2 dulu, rayo ni la perayaan yang dinanti.  Dapat beraya umah sedara mara.  Yang ponting duit rayo.  Lebih kesian, udah le anak den xde sepupu sepapat yang dokek.  Almaklom, den sorang jo yang dah kawin, duo akak dan adik bujang den, memang bujang dan sodang mencarik lagi.  

Sebonar eh den dah pasang angan2 nak balik umah mertuo den kek Sungai Petani, Kodah.  Umang ai jaoh eh.  Tapi tak po niat dah ado, kok dlm Islam pon, kok kito dah berniat nak buek bondo baik, tetibo lak tak jadi buek, pahalo eh dah ado.  Apo lak melalut lak den nih.  Berbalik pado cito nak balik rayo poso ngan mak mertuo.  Cubo bayangkan sojak den nikah ngan laki den, sekali pon den tak ponah balik berayo poso ko rayo haji ko kek Kodah.  Den kono paham laki den ni, kojo shif tak tontu maso, tak dapek cuti.  Memang tahun ini, 2012 den memang nekad.  Nak dijadikan cito sodih tahun ni, io bermulo dengan cito gumbira laki den berjayo dapek kojo baru start 1 Jun 2012 dan yang paling best, dio tak buleh amik  cuti selamo 3 bulan yang pertamo.  Makno eh bulan September baru bole amik cuti.  Alamak....

p/s: buek mak mertuo den, maafkan anak menantumu ini, nantikan kepulangan kami bulan Disember ni.... 


Tuesday, 27 March 2012

Ops Lalang ...

27 Mac 2012 - 3 sekeluarga telah di jadikan buruh paksa di Lorong Mutiara Galla 8/2 bagi operasi lalang yang dianjurkan oleh seorang lelaki.  Menurut mangsa, beliau telah dipaksa untuk membersihkan lalang-lalang yang telah ditebas oleh empunya rumah.

Ngeh ngeh ngeh ... anak mangsa telah tertido awal jam 11 malam lantaran kepenatan.  Ini bermakna mommy daddy boleh tido dlm bilik mommy daddy.. xyah teman aniq.

Wednesday, 9 November 2011

Aniq, cuba eja nama aniq ...

Adalah suatu hari dalam minggu lopeh, den nak test la kebijaksanaan anak den.  Kebetulan dalam keto, ado la maso berdua-dua ngan dio.


"Aniq, aniq tau tak nak eja nama aniq ..." Senyap, pehtu aniq dok berceloteh cite tom and jerry.  Actually dia kene grounded, tak buleh tgk channel 616.
"Aniq, ingat tak atok ajar aniq eja ayam" aku ni dok eja A YAM ayam.
"OK, ingat tak wande ajar eja nama aniq.  Cuba eja nama aniq"  Aniq pandang aku.
"A YAM .... ANIQ"


Nak marah pon tak jadi.

Trip ke Kelantan 30 Sept - 2 Okt 2011





Dalam kesibukan aku memasukkan SKT ke HRMIS, tetiba lak ado mood untuk menjenguk balik blogspot aku ni.  Terima kasih buat www.airasia.com sebab sudi bagi aku tiket murah RM15 untuk perjalanan pegi balik dari LCCT ke Kelantan.  Dah lama aku book tiket ni dan almost nak burn jek sbb budget dah kureng.  Tetapi demi nak melihat sendiri Pasar Siti Khadijah, aku 3 branak gagahkan jugak pergi.  Berbekalkan duit poket sebyk RM700.  Walaupon flight balik delay almost 1.5 hour, tapi berbaloi-baloi.  Dapat 2 toto narita saiz king berharga RM45 selai, tuang muruku (dikirim oleh abang Dzul), kopok leko yang sangat sodap, kopok ikan yang sodap dan kenangan yang tak dapat kami lupakan ( jumpa 2 eko jerry yang samo bosa ngan peha oden, fyi: my peha is cute ok).

All xcited Aniq

















Atas permintaan anak, kami memulakan perjalanan dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra dengan menggunakan bas.  Yelah anak zaman sekarang, membesar dalam kereta (ni pinjam kato2 apak den) naik bas ni mcm best sangat la bagi dio.  Memang sangat mencabar pada mula sampai ke Kelantan.  Dahla xbawak kereta, kaki sakit sbb kene jalan kaki nak pi makan dan jalan2 area KB.  Lagi sakit bila aniq lak xdaya lagi nak jalan, kene dukung la budak 30kg tu.  Bila makan kat KB, paling best bila time bayar.  Sampai kene tanya 2-3 kali sbb xcaya dengan regenya yang sememangnya murah.  



Gambar bilik di Hotel Temenggung, Kelantan.  Aniq tengah dok sebok berlari2 dlm bilik.  Tah mcm mana leh dpt gambau mcm ni.  Layan je la.  Well, cadangan aku kalau korang tersesat ke KB korang boleh cuba hotel lain.  Bagi aku hotel ni OK tapi agak lama.    

Dua lelaki dalam hidup oden tongah makan askrim
Posing gaya yang diarahkan oleh jurufoto, aniq






Thursday, 16 June 2011

Battling with illness and self recovery ...

11 Jun 2011 - tetiba jek demam panas 39 darjah Celsius.  Macam mimpi jek, tenggelam timbul.  Hubby datang tengok pon boleh tak sedar.  Dalam tido, jaga tu siap aku ada mimpi dalam akaun ada RM14 juta.  Sapo nak bagi den duit banyak tu???

Thursday, 2 June 2011

Majlis Perkahwinan Fazillah Akau, PTPO Rembau

 Antara jempotan yang hadir

 Acara potong kek

 Ambil gambar ngan pengantin

14 Mei 2011 aku telah dijempot ke majlis perkahwinan Illa, PTPO Rembau.  Tahniah Illa and her handsome hubby.  Perjalanan ditemani oleh ANIQ, sampai di rumah pengantin yang bebetol2 dihadapannya sungai yang SANGAT jernih.  Aniq geram nak terjun mandi sungai tu.  Makan lauk umbut kelapa kot dan laok kari apo tah.  Tapi yang penting, aniq bertamboh 2 kali.  Sodap la tuh.

"SELAMAT PENGANTIN BARU FAZILAH DAN HUBBY"